Suomi - English
Facebook logo
Kysymyksiä ja vastauksia paristojen ja akkujen tuottajavastuusta
Kysymyksiä ja vastauksia paristojen ja akkujen tuottajavastuusta

Olemme koonneet tähän yleisimpiä kysymyksiä liittyen paristojen ja akkujen tuottajavastuuseen sekä vastauksia niihin. Mikäli mielessä on muita kysyttäviä asioita tai haluat saada lisätietoa tuottajavastuun kustannuksista, ota yhteyttä meihin joko sähköpostilla finland(at)erp-recycling.org tai puhelimitse (+358) 0207 698 180

PrintEmailBookmark/FavoritesShare
Mail Print Add Social

1)  Yritykseni tuo maahan vain pienen määrän paristoja, tarvitseeko liittyä tuottajayhteisöön?

-    Tuottajavastuulla ei ole volyymialarajaa. Mikäli yritys tuo paristoja/akkuja Suomen markkinoille, se on niistä tuottajavastuullinen.

 

2)  Paristot/akut ovat sisällä myymissäni tuotteissa, eikö riitä että yritykseni on rekisteröity SER-tuottajaksi?

-    Vaikka paristot/akut olisivat laitteen sisällä, niitä markkinoille tuovan yrityksen on oltava jäsen paristojen & akkujen tuottajayhteisössä (ERP Finland ry tai Recser Oy).

-    ERP Finland ry:n jäsenet voivat sopia yhdellä sopimuksella sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden että paristojen ja akkujen tuottajavastuun siirrosta ERP Finland ry:lle. Muiden tuottajayhteisöiden osalta tarvitaan erilliset sopimukset.

 

3)  Miten tuottajavastuun voi hoitaa kuntoon?

-    Tuottajan on tehtävä tuottajavastuun siirtosopimus viranomaisten hyväksymän tuottajayhteisön kanssa. Tuottajayhteisö vastaa tuottajavastuun velvoitteiden täyttämisestä ja viranomaisraportoinnista jäsentensä puolesta ja laskuttaa jäseniltään siihen liittyvät kustannukset siirtosopimuksen mukaan.

 

4)  Miten tuottajayhteisöt hoitavat paristojen keräyksen?

-    Paristojen tuottajayhteisöt ERP Finland ry ja Recser Oy vastaavat yhdessä paristojen keräämisen ja kierrättämisen kustannuksista. Ne pitävät sisällään mm. paristojen keräyslaatikoiden hankinnan ja toimittamisen keräyspisteisiin (mm. myymälöihin), täysien paristolaatikoiden keräämisen, toimittamisen kierrätyslaitokselle ja kierrätysprosessin kustannukset.

-    Paristojen keräys ja kierrättäminen toteutetaan vastuullisesti niitä säätelevien lakien ja asetusten mukaisesti.

 

5)  Miksi tuottajayhteisöjä on useita?

-    Suuret kansainväliset SER-tuottajat ovat perustaneet ERP:n vuonna 2005 varmistamaan, että tuottajavastuu hoidetaan Euroopan päämarkkinoilla kilpailukykyisesti ja sen kustannukset jaetaan läpinäkyvästi. ERP hallinnoi tuottajayhteisöjä 16:ssa Euroopan maassa ja on näissä maissa itsenäinen toimija.

-    ERP:n jäseniksi voivat liittyä sekä suuret että pienet yritykset.

 

6)  Millainen on ERP Finlandin hinnoittelu?

-    ERP Finland ry on yhdistys, jonka jäsenet jakavat tuottajavastuun aiheuttamat keräys-, kuljetus-, käsittely- ja hallintokustannukset tasapuolisesti. Lopullinen kustannus riippuu toteutuneesta kustannustasosta. ERP:n tehtävä on varmistaa, että vastuullinen keräys ja kierrätys toteutetaan mahdollisimman kustannustehokkaasti.

-    ERP Finland ry veloittaa liittymisen yhteydessä kiinteän liittymismaksun. Jäseneltä veloitetaan ainoastaan kustannukset toteutuman perusteella sekä vaaditaan 6kk:n kustannustasoa vastaava vakuus.

-    Mikäli Tuottajan Suomen markkinoille tuoma määrä on pieni (alle 200 kg paristoja/akkuja vuodessa), ERP veloittaa kiinteän maksun joka kattaa keräyksen, kierrätyksen, hallinnon ja vakuuden.

 

7)  Paljonko tuottajavastuun kustannus on minun yritykselleni?

Toimita yrityksesi tiedot (nimi, Y-tunnus) ja arvio kuluvana vuonna markkinoille tuotavista määristä (paristojen/akkujen paino yhteensä kg) meille sähköpostilla gro.g1519216643nilcy1519216643cer-p1519216643re@dn1519216643alnif1519216643 , toimitamme kustannusarvion ja ehdot.